U trendu

Svaki peti Amerikanac kod kuće ne govori engleski

VAŠINGTON – Broj žitelja Sjedinjenih Američkih Država koji kod svoje kuće govore jezik koji nije engleski skoro se utrostručio u periodu između 1980. i 2019. godine, pokazuju podaci Biroa za popis stanovništva.

Danas skoro 68 miliona ljudi nastanjenih u SAD, osnosno skoro svaki peti građanin Amerike, kod kuće govori nekim jezikom koji nije engleski, dok je 1980. godine taj broj bio 23 miliona.

„To nam govori da je Amerika raznolika zemlja. Dobro je što se ne govori samo engleski jer ovde ima mnogo doseljenika“, kaže Dina Arid, majka troje odrasle dece iz Kalifornije koja kod kuće govori i arapski, prenosi Glas Amerike.

Arapski je jedan od pet najviše korišćenih jezika u SAD i Arid, koja govori uglavnom engleski sa svojom decom, kaže da pokušava da ih nauči da bar malo govore i arapski.

Španski je daleko najpopularniji drugi jezik u Sjedinjenim Državama i govori ga više od 41 milion ljudi, 12 puta više od ostalih najčešće korišćenih drugih jezika u američkim porodicama.

Hispanoamerikanci su najveća manjinska grupa u SAD, ali više od polovine, njih 55 odsto, rođeno je u Sjedinjenim Državama.

Ostali jezici koji spadaju u grupu najzastupljenijih u SAD su kineski, filipinski i vijetnamski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar