U trendu

Svečanost srpske dijaspore u Cirihu povodom Dana državnosti

CIRIH – Delegacija ministarstva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, prisustvovala je svečanosti u Cirihu povodom Dana državnosti, zajedno sa generalnim konzulom u Švajcarskoj Mihajlom Šaulićem i članovima srpskih udruženja.

Ministar Đorđe Milićević, kako je saopšteno, obratio se video porukom u kojoj je pozdravio prisutne u ime Vlade Srbije i izrazio žaljenje što nije bio u mogućnosti da zajedno sa Srbima u Švajcarskoj obeleži ovaj važan datum za našu državu i narod.

„Svima nama želim srećan Dan državnosti, jer ovo je dan svih nas, bez obzira gde se nalazili, i ako ste napustili svoju zemlju niste napustili svoj narod. Državu pored teritorije čine ljudi, jezik, pismo i svetinje, a to je sve ono za šta se vi istinski borite da očuvate“, rekao je Milićević.
Siguran sam, istakao je on, da svi vi u srcima nosite ljubav prema svojoj otadžbini, i često je vaša ljubav prema njoj srčanija od naše, onih koji živimo u njoj.

„Zato sam vam lično zahvalan, ali verujem i svaki građanin Srbije“, kazao je ministar.

„Kao što je i Karađorđe te 1804. godine krenuo u borbu za slobodu i povratak „Kosovskom zavetu“ i ujedinjenju, tako i mi danas vodimo diplomatsku bitku za celovitost naše teritorije i opstanak našeg naroda. Mi šaljemo i svetu poruku donošenjem Ustava 1835. godine da smo mi jedna moderna demokratska država i kao takva mi smo uvek bili deo Evrope“, rekao je Milićević.
„Ne samo danas, nego uvek, budimo jedinstveni, ne delimo se i međusobno pomažimo, a Srbija je uvek Vaš dom i željno iščekuje i nada Vašem trajnom povratku“, kazao je
ministar Đorđe Milićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.