U trendu

Svetski mediji bruje: Šta je Tesla pisao o Pupinu

Više od tri stotine medija, od SAD i Kanade, preko Latinske Amerike, Velike Britanije, Libana, Alžira, Iraka do Kine, objavilo je vesti o novopronađenim pismima američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, u kojima piše o svom sunarodniku Mihajlu Pupinu, a koja se od nedavno nalaze u udruženju „Adligat“ u Beogradu.
Svetsku senzaciju izazvala je vest novinarke Jovane Gec „Asošijeted presa“, koju su odmah preuzeli „Njujork tajms“, „Vašington post“, „Herald“, Ej-Bi-Si, „Dejli mejl“…

Vesti o Teslinim pismima objavljene su do sada na engleskom, španskom, italijanskom, arapskom i ruskom jeziku.

Udruženje „Adligat“ je svojevremeno bilo poznatije u Nemačkoj nego u Srbiji zbog preuzimanja legata Petera Urbana, najznačajnijeg nemačkog prevodioca za slovenske jezike i jedne od najboljih zbirki knjiga o Čehovu na svetu, koja je s njegovim legatom iz Nemačke preneta u Srbiju, zbog čega su najznačajniji nemački i austrijski mediji opširno izveštavali o Adligatu.

O aktivnostima ovog udruženja već su izveštavali mediji širom sveta, a naročito u Velikoj Britaniji, Rusiji, Indoneziji, Alžiru i Iranu.

Srbija više decenija nije bila u svetskim medijima prisutna u pozitivnom svetlu, sa izuzetkom tenisera Novaka Đokovića.

Jedan od ciljeva Udruženja „Adligat“ jeste da prikaže Srbiju putem kulture, umetnosti i nauke u svetu i da „Srbiju i svet učini boljim putem knjiga“, kako je to primetio bivši urugvajski predsednik Hose Muhika, uz reči da je „Muzej knjige u Beogradu velika stvar“.

Viktor Lazić, predsednik „Adligata“, kaže da su svi koji rade u „Adligatu“ ponosni što predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način.

„Umesto ratova, sukoba, mržnje, predstavljamo našu kulturu, nauku, nova otkrića, međunarodnu saradnju i toleranciju. Ponosni smo na to da smo uspeli da stvorimo jednu važnu oazu kulture koja privlači ljude iz celog sveta. Pojedini novinari su dolazili iz drugih krajeva planete da o nama pišu, ostajali po nedelju dana samo u ’Adligatu‘, pratili me u stopu i uverili se da sve što radimo činimo dobrog srca i iskrenih namera, da dajemo sve od sebe“, kaže Lazić i naglašava da ima najavu posete novinara iz Alžira i Engleske, koji su izrazili želju da dođu u Beograd samo da bi posetili „Adligat“.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. Anonimni

    Mozda je pisao nesto lepo o Srbiji , a ne nesto „moderno“ …i prihvatljivo tzv. „zapadu“ …? A , mozda je „samo“ u pitanju to sto su njih dvojica Srbi kojih se nije docepala zapadna propaganda na nacine kako je to modarno u prethodne tri decenije kod njih i u „krugu dvojke“…? …?

  2. S

    Sputnjikova logika…naslov kako mediji bruje o tome sta je Tesla pisao o Pupinu…a u tekstu nista o tome STA je zapravo pisao. Pa dobro STA je pisao?!

Napišite komentar