U trendu

Svi sporazumi Turske i EU ostaju na snazi

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas posle neformalnog sastanka šefova diplomatija članica EU i kandidata u Bratislavi da je Turska potvrdila da sporazum sa EU o kontroli izbeglica ostaje na snazi.

„Ponovili smo podršku turskom narodu i institucijama u teškom trenutku (neuspelog puča). Glavne poruke koje svi delimo sa turskim prijateljima jesu da smo snažno posvećeni dijalogu“, kazala je Mogerini na završnoj konferenciji za novinare dvodnevnog redovnog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Visoka predstavnica EU je dodala da moramo manje da pričamo jedni o drugima, a više jedni sa drugima.

„Složili smo se da se svi prethodni sporazumi nastavljaju i da će se postovati, bila to vizna liberalizacija, carine, kontrola toka izbeglica“, rekla je ona.

Federika Mogerini naglasila je značaj Turske, podsetivši i na to da u nekim članicama EU živi brojna tuska dijaspora i dodala da su se turskim ministrom za evropska pitanja Omerom Čelikom jutros dogovorili da u dijalogu neće biti tabu tema.

„Zajedno sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom idem narednog petka u Ankaru da nastavimo politički dijalog“, kazala je Mogerini.

Na dnevnom redu će se tako naći i pitanje teme vladavine zakona, fer sudjenja, slobode govora i vraćanja smrtne kazne koja brine mnoge u članicama EU, sada kada je u Turskoj na snazi vanredno stanje.

U EU se, prema njenim rečima, zastupa stav da bi eventualni dijalog sa političkim predstavnicima Kurda, kakav je pre nekoliko godina započeo predsednik Turske Redžep Erdogan, bio koristan.

Federika Mogerini dodala je da će se proces vizne liberalizacije sa Turskom nastaviti kako je planirano.

„Svi sporazumi su na snazi. Ponovo smo dobili od Turske potvrdu da će se držati dogovora, posebno kada je reč o kontroli toka izbeglica, a kada je u pitanju vizna liberalizacija, koja sa izbeglicama nema veze, postoje jasni uslovi. Radimo zajedno, taj rad nije prekinut i nadamo se da ide u pravcu naših političkih dogovora“, kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU nije odgovorila na pitanje novinara da li EU ima plan B ukoliko gradjanima Turske do kraja godina ne budu ukinute vize i ona pusti izbeglica da slobodno prelaze u Evropu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.