U trendu

Tajvan: Kapitulacija SZO pred Kinom

TAIPEI – Tajvan je danas kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) zbog ravnodušnosti prema zdravstvenim pravima građana Tajvana, optuživši SZO za kapitulaciju pred Kinom, jer tajvanski predstavnici nisu pozvani na sednicu skupštine SZO.

Tajvan je isključen iz većine svetskih organizacija na zahtev zvaničnog Pekinga koji ovo ostrvo u Pacifiku smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Uz podršku brojnih zapadnih sila, Tajvan je lobirao da mu se omogući da u svojstvu posmatrača prisustvuje današnjem zasedanju skupštine SZO, ali poziv nije stigao u Taipej, saopštila je tajvanska vlada.

„Kao međunarodna profesionalna zdravstvena organizacija SZO bi trebalo da bude u službi i na dobrobit celog čovečanstva, a ne da se potčini političkim interesima nekih članica“, poručio je ministar zdravstva Čen Ši-čung, aludirajući na Kinu, i najavio da će Tajvan nastaviti da se bori za učešće u radu SZO.

Ministar spoljnih poslova Tajvana Josef Vu izrazio je žaljenje zbog toga što administracija SZO „i dalje pokazuje ravnodušnost prema 23,5 miliona građana Tajvana“.

Kina smatra da Tajvan može da učestvuje u radu ZO ako prihvati da je „deo Kine“, što vlada u Taipeju odbija da učini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.