U trendu

Talibani: Žensko zdravstveno osoblje da se vrati na posao

KABUL – Talibani su danas zatražili od svih zdravstvenih radnika, prvenstveno žena, da se vrate na posao, zbog sve većeg pritiska na javne službe, koji raste jer su mnogi stručni i obrazovani Avganistanci napustili zemlju.

„Ministarstvo javnog zdravlja Islamskog Emirata savetuje sve zaposlene žene da redovno dolaze na posao i njima će biti omogućeno da bez prepreka izvršavaju svojih dužnosti“, navodi se u saopštenju portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, preneo je Rojters.

Žene su obeshrabrene da idu na posao, pa su čak i udaljavane sa svojih radnih mesta, što je izazvalo strah da će talibani ponoviti stav njihove ranije vlade pre 2001. godine kada ženama nije bilo dozvoljeno da rade, ali izgleda da su sve veće pritužbe da krhkom zdravstvenom sistemu nedostaje osoblja dovele do promene takve politike.

Od kada su talibani 15. avgusta ušli u Kabul, oni pokušavaju da uspostave vitalne javne službe, ali mnogi stručni kadrovi, koji su bili povezani sa bivšom vladom, pridružili su se evakuaciji iz zemlje ili ostaju kod kuće iz straha od odmazde, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.