U trendu

Telefonski razgovor Erdogana i šeika bin Zajeda al Nahjana

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa vladarom Ujedinjenih Arapskih Emirata, prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o odnosima dve zemlje i regionalnim problemima, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Državna emiratska agencija VAM javila je da su dva lidera govorila o „jačanju odnosa izmedu dve nacije na način koji ce služiti njihovim zajedničkim interesima i narodima“, prenosi Rojters.

Poziv je usledio dve nedelje nakon što se Erdogan sastao sa visokim zvaničnikom UAE i rekao da su dve zemlje napredovale u poboljšanju odnosa.

Erdogan je tada rekao da bi razgovori, koji su u fokusu imali ekonomsku saradnju, mogli da vode ka značajnim investicijama UAE-a u Turskoj.

Razgovori su usledili nakon što je Turska načinila niz poteza u cilju smanjenja tenzija sa nekoliko arapskih zemalja, koje su naglašene konfliktom u Libiji, nesuglasicama u Zalivu i teritorijalnim svađama oko voda Istočnog Mediterana.

Ankara i Abu Dabi godinama su bili na suprotnim stranama, a Turska je prošle godine optužila UAE da kroz intervencije u Libiji i Jemenu širi haos na Bliskom istoku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.