U trendu

Tereza Mej iduće sedmice s Junkerom i liderima EU

LONDON – Britanska premijerka Tereza Mej razgovaraće iduće nedelje u Briselu s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako javlja Rojters, ovaj potez dolazi posle njenog ovonedeljnog simboličkog poraza u britanskom parlamentu koji se ocenjuje kao ozbiljno slabljenje njene pozicije u pregovorima sa Evropskom unijom.

U saopštenju iz kabineta Mejove dodaje se još samo da ona planira da narednih dana razgovara s liderima svih zemalja članica EU.

Takođe se kaže da će se u ponedeljak britanski ministar za Bregzit Stiv Barkli sresti s glavnim preogovaračem EU Mišelom Barnijeom.

Rojters podseća i da poraz Tereze Mej u simboličkom glasanju u četvrtak u parlamentu dovodi u pitanje ispunjenje njenog obećanja liderima EU da će sporazum u vezi s granicom između Severne Irske i Republike Irske uz izvesne ustupke proći u Donjem domu, pre svega garanciju da neće biti vraćena granična kontrola.

U saopštenju iz njenog kabineta dodaje se da je premijerka uputila i pismo članovima svoje Konzervativne partije u kome od njih traži da u nacionalnom intersu prevaziđu razlike u vezi s izlaskom Velike Britanije iz EU, do čega bi zvanično trebalo da dođe 29. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.