Tereza Mej uklanja suparnike iz novog sastava vlade

Nova britanska premijerka Tereza Mej nastavila je danas da kompletira svoju vladu iz koje je odmah uklonila rivale, ministra pravde Majkla Gouva i ministarku obrazovanja Niki Morgan koja je podržala Gouva.

Gouv je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz EU zajedno sa bivšim gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom, ali je izdao svog stranačkog kolegu i kandidovao se za novog šefa stranke i premijera, mesto koje je Džonson dugo želeo.

Džonson je posle toga odustao od trke za vodjstvo Konzervativaca, a Gouv je ispao već u drugom krugu stranačkih izbora.

Mej je brzo smenila Gouva koga mnogi Konzervativci sada vide kao nepouzdanog dok je Džonsonu dala zavidno mesto ministra spoljnih poslova.

Umesto Gouva, na mesto ministra pravde imenovana je Liz Tras, dosadašnja ministarka za životnu okolinu.

Mej je takodje smenila ministarku obrazovanja Niki Morgan, koja je podržala Gouva u njegovoj kratkoj kampanji da na mestu šefa stranke zameni Dejvida Kamerona.

Očekuje se da će Tereza Mej danas objaviti imena ostalih članova kabineta.

Ona je juče odmah po ulasku u Dauning strit imenovala ključne ministre. Džonsona za ministra spoljnih poslova, Filipa Hamonda za ministra finansija, Amber Rad za ministarku unutrašnjih poslova.

Dejvida Dejvisa, jednog od čvrstih pristalica napuštanja EU, Mej je imenovala na čelo novog ministarstva za izlazak Britanije iz EU, a zadržala je Majkla Falona na mestu ministra odbrane.

Na čelo još jednog novog ministarstva, medjunarodne trgovine, imenovan je Lajam Foks, takodje zagovarač napuštanja EU.

(Beta)

Ostavite komentar