U trendu

Teško do italijanskog državljanstva

RIM – U italijanskoj javnosti ponovo su pokrenute debate o državljanstvu, nakon što je novoizabrani sekretar Demokratske stranke Enriko Leta obnovio predlog da deca koja su rođena u Italiji, automatski po rođenju dobiju državljanstvo, bez obzira što su im roditelji stranci.

Agencija Agi piše da su predlog, još jednom, odlučno odbile stranke desnog centra “Frateli d’Italija”i “Forca Italija”, a lider partije “Liga” Mateo Salvini je takav predlog doveo u vezu sa eventualnom krizom vlade.

U Italiji se već dugo pokušava uvođenje pravnog principa “Ius Soli”, prema kojemu osoba automatski rođenjem stiče pravo državljanstva.

Trenuto je na snazi zakon “ius sanguinis”, prema kojem se pravo na državljanstvo stiče na osnovu krvnog srodstva.

To znači da oni kojima je jedan od roditelja Italijan, imaju pravo na državljanstvo, a to pravo se može ostvariti i udajom ili posedovanjem nekretnina.

Stranke levog centra, kao i katolička crkva zalažu se, već godinama, da deca rođena u Italiji čiji su roditelji stranci, činom rođenja postaju državljani zemlje.

Sadašnja praksa pokazuje da mladi, iako rođeni u Italiji, koji su tu odrasli i obrazovani, jednom kada napune 18 godina, moraju da prolaze celu proceduru za dobijanje državljanstva, kao i svaki drugi stranac koji je tek došao.

A to znači da svake godine moraju obnoviti dozvolu za boravak, da moraju imati stalni posao, i određeni nivo godišnjih prihoda, da bi se mogla samo podneti molba za državljanstvo, koje po važećem zakonu može, ali i ne mora biti odobreno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.