U trendu

Tihanovska: Merkel bi bila idealan posrednik za krizu u Belorusiji

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska izjavila je danas u Berlinu da bi nemačka kancelarka Angela Merkel bila idealan posrednik za političku krizu u Belorusiji.

Tihanovska, koja se juče sastala s Merkel, rekla je da je kancelarka „svesna šta se tamo dogadja“ i da bi „zaista bila od pomoći u rešavanju tog problema“, prenosi Asošiejted pres.

Predlog da Merkel posreduje u krizi Tihanovska je iznela posle današnjeg sastanka sa poslanikom kancelarkine stranke Norbertom Retgenom.

„Naš glavni zahtev za nju je da bude lider u posredovanju, da pozove druge države da učestvuju u posredovanju radi otpočinjanja pregovora“, kazala je Tihanovska.

Merkel nije nagovestila da li je spremna da preuzme takvu ulogu, ali i da jeste, dugogodišnji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbacuje pozive da počne dijalog s opozicijom.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko, predsednik od 1994. godine, osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Belorusije nastoje da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, ali za sada u tome ne uspevaju.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima posle hapšenja istaknutih opozicionara, sklonila se u Litvaniju odmah posle glasanja.

Ona se krajem septembra sastala sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji se zalaže da evropski lideri posreduju u političkoj krizi u Belorusiji.

Evropski parlament je pre tri nedelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji i naveo da Lukašenka ubuduće neće smatrati legitimnim predsednikom.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada 26 godina, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar