U trendu

Tilerson: Tramp spreman da se lično založi za mir na Bliskom Istoku

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da uloži lične napore zarad postizanja mira na Bliskom istoku, ako su izraelski i palestinski lideri spremni da se ozbiljno angažuju u tom procesu.

Tilerson je, u izjavi novinarima u predsedničkom avionu, rekao da je trostrani razgovor između lidera SAD, Izraela i Palestine predviđen „za kasnije“, a ne prilikom posete koju je Tramp danas započeo.

Predsednik SAD stigao je danas u Izrael avionskim letom iz Saudijske Arabije, prenosi Rojters, navodeći da će Tramp imati odvojene sastanke i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom u pokušaju oživljavanja mirovnih pregovora.

Navodi se da je Trampov avion „Er fors uan“ sleteo na aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu letom za koji se veruje da je bio prvi direktni za Izrael iz prestonice Saudijske Arabije Rijada, gde je šef Bele kuće boravio prethodna dva dana.

Rojters podseća da je Tramp na devetodnevnoj međunarodnoj turneji po Bliskom istoku i Evropi, njegovoj prvom boravku u inostranstvu od preuzimanja funkcije u januaru, koju će okončati u subotu posetom Vatikanu, Briselu i Siciliji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.