Torino: Nema klupa za đake, školska nastava u crkvi

TORINO – Učenici jednog školskog odeljenja u Torinu, čekajući da dodatni stolovi budu dopremljeni zbog društvenog distanciranja, nastavu prvog školskog dana proveli su u crkvi.

„Nije bilo drugog izbora. Nove klupe naručili smo početkom jula, a još nisu dopremljene. Ovo je privremeno rešenje, nadamo se da neće trajati više od nekoliko dana“, naveli su iz škole „Convitto Umberto I“ u Torinu.

Njihov prvi školski dan počeo je nastavom italijanskog i latinskog jezika, usledio je čas istorije, zatim filozofije, pa odmor u dvorištu crkve, a nakon toga dvočas iz matematike.

„Naša škola je sekularna i ostaje sekularna čak i tokom nastave na ovakvom mestu“, istaklo je rukovodstvo škole.

Školska nastava u crkvi novost je i za vernike, te je jedna starija žena usred školskog časa ušla u crkvu, i pomalo zbunjena, klečeći se pomolila, piše italijanski list Republika.

Učenici još jednog odeljenja iste škole takođe su imali poteškoće da pronađu prostor za nastavu usled pandemije i mera fizičkog distanciranja, pa će, privremeno, časove imati u školskoj kantini.

Istovremeno, deca jedne osnovne škole u Đenovi na početku školske godine koristila su stolice kao stolove za pisanje, a sedela na podu ili klečala jer nije dopremljeno dovoljno novih klupa kako bi svaki učenik sedeo sam za stolom.

Ta situacija uzrujala je mnoge roditelje koji su se okupili ispred škole u znak protesta.

„Deca, njihove porodice i nastavnici nisu zaslužili ovakav tretman“, naveo je predsednik regiona Ligurija Đovani Toti na društvenim mrežama i objavio fotografiju jednog školskog odeljenja u Đenovi na kojoj je prikazana učionica bez stolova i deca koja kleče i pišu na stolicama.

U većem delu Italije juče je počela nova školska godina, posle šestomesečne pauze zbog pandemije virusa kovid-19, međutim u pojedinim regionima odložen je početak školske nastave za 16, 22. i 24. septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.