U trendu

Tradicionalno bliske i prijateljske veze Srbije i Zimbabvea

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih sa ministrom inostranih poslova i međunarodne trgovine Zimbabvea Frederikom Makamureom Šavom.

Kako je saopštilo Ministarstvo sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je obeležavanje jubileja Pokreta u Beogradu pružilo priliku za nastavak unapređenja saradnje Srbije i Zimbabvea i nastavak kontakata na visokom nivou.

U razgovoru je konstatovano da je unapređenje političkog dijaloga putem razmene poseta na visokom i najvišem nivou u obostranom interesu.

Selaković je zahvalio Zimbabveu zbog principijelne i dosledne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa u okviru multilateralnih organizacija.

Ministri su se saglasili da su odnosi dveju zemalja tradicionalno prijateljski i da je potrebno učini napore kako bi ekonomska saradnja bila podignuta na viši nivo, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je konstatovao da postoji izuzetan prostor za jačanje trgovinske saradnje, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da će planirano otvaranje našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva u Harareu ubrzati obnavljanje bliskih odnosa i saradnje naših država.

Šef diplomatije Zimbabvea zahvalio je Srbiji na solidarnosti i donaciji 30.000 doza vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.