U trendu

Tramp: Bez dogovora oko DACA; Demokrate: Dogovorili se

Predsednik SAD Donald Tramp danas je rekao da bi svaki ustupak u programu DACA, koji se odnosi na decu koja su nelegalnim putem dospela u Ameriku, morao da bude uslovljen pojačanom graničnom bezbednošću, dodajući da nije postigao dogovor o toj temi s vodećim demokratama u Kongresu.

„Sinoć nije postignut dogovor o zakonu. Ogromno granično obezbeđenje moralo bi da bude prisutno u zamenu za pristanak. Glasalo bi se“, napisao je Tramp na Tviteru, dok demokrate tvrde da su se dogovorili.

On je govorio i o odloženoj akciji prema pridošloj deci (DACA), što je u suštini zakon koji dozvoljava deci migranata, uvedenih nelegalnim putem u SAD, da ostvare pravo na radnu dozvolu i ne budu u riziku od deportacije, ukoliko se na određeni period javljaju u nadležne institucije, prenosi Rojters.

Prethodno su, inače, vodeće demokrate u američkom Kongresu saopštile da su postigle dogovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o programu.

„Dogovorili smo se da se brzo obezbedi zakonska zaštita tog programa i da se izradi paket zakona o graničnoj bezbednosti koji isključuje zid, što je prihvatljivo za obe strane“, navodi se u saopštenju demokratskih lidera Nensi Pelozi i Čaka Šumera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.