Tramp: Brzo ću imenovati novog direktora FBI, možda i do petka

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da želi da brzo imenuje novog direktora FBI-ja umesto smenjenog Džejmsa Komija, nagovestivši da bi se to moglo desiti do petka, a već su počeli razgovori s kandidatima za tu funkciju kojih ima 11.

Tramp je u subotu novinarima koji su sa njim putovali avionom u Virdžiniju rekao da će proces odabira kandidata teći brzo, istakavši da su kandidati koji su u razmatranju „većinom dobro poznati, visoko uvaženi i zaista talentovani ljudi“, prenosi Rojters.

„A to je ono što želimo za FBI“, istakao je američki predsednik, dodavši da postoji mogućnost da će odluku o novom direktoru FBI-ja doneti pre nego što iduće nedelje, u petak, krene na svoje prvo putovanje izvan zemlje otkako je postao predsednik SAD.

On je ranije ove nedelje sa čela FBI-ja iznenada smenio Komija, koji je vodio istragu o mogućem dosluhu između Rusije i Trampovog predizbornog tima i mešanju Moskve u predsedničke izbore u SAD 2016, zbog čega su kritičari napali Trampa.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da postoji 11 kandidata za novog direktora FBI-ja, a za juče su bili planirani razgovori sa četiri kandidata.

Prva je intervjuisana Alis Fišer, advokat i bivši pomoćnik javnog tužioca za kriminalistički odsek pod mandatom bivšeg predsednika Džordža V. Buša, preneo je AP, uz napomenu da FBI nikada nije imao ženu za direktora.

Ostala tri kandidata sa kojima su juče bili planirani intervjui su sadašnji vršilac dužnosti direktora FBI-ja Endrju Mekejb, sudija njujorškog višeg suda Majkl Dž. Garsija i republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin, koji je zamenik predsednika Senata i bivši javni tužilac.

Međutim, neimenovani izvor blizak procesu odabira novog čelnika FBI-ja rekao je da su juče intervjuisana još dva kandidata -specijalni agent FBI-ja Adam Li i sudija Henri Hadson, kao i još jedan kandidat čije ime nije naveo, preneo je Rojters.

Udruženje agenata FBI-ja, koje ima više od 13.000 aktivnih i penzionisanih agenata u svom članstvu, juče je podržalo kandidaturu bivšeg poslanika Majka Rodžersa, koji je bio angažovan i kao agent FBI-ja.

Intervjue sa kandidatima vode javni tužilac Džef Sešens i njegov zamenik Rod Rozenstajn.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike