U trendu

Tramp čestitao Nemcima godišnjicu pada Berlinskog zida

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp čestitao je Nemcima godišnjicu pada Berlinskog zida.

On je u saopštenju naveo da su se hrabri muškarci i žene iz Istočne i Zapadne Nemačke ujedinili da sruše zid koji je više od četvrt veka stajao kao „simbol tlačenja i neuspelog socijalizma“.

„SAD i naši saveznici i partneri ostajemo čvrsti u nepokolebljivoj posvećenosti da unapredimo principe individualnih sloboda koje su podsticale mir i donosile neprevaziđeni prosperitet“, naveo je Tramp, javio je AP.

U međuvremenu, aktivisti nemačke NVO Incijativa za otvoreno društvo, obeležavajući 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, transportovali su deo zida težak 2,7 tona do Bele kuće, prenose nemački mediji.

Oni su naveli da je to znak zahvalnosti zemlji koja je pomogla da se sruši zid. Na zidu je urezana poruka predsedniku Trampu koja, između ostalog glasi: „Želimo da vam damo jedan od poslednjih delova propalog Berlinskog zida kako bismo obeležili posvećenost SAD izgradnji sveta bez zidova“.

Obezbeđenje Bele kuće, međutim, nije dozvolilo da deo zida bude unet. Inicijativa je saopštila da će komad zida biti prebačen na neku lokaciju u blizini granice, na primer na jugu Kalifornije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.