U trendu

Tramp i Abe razgovarali o pretnji Severne Koreje

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je s japanskim premijerom Šinzom Abeom razgovarao o lansiranju interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje, zemlje koju je nazvao „problemom i pretnjom“.

Tramp je kazao da je s Abeom, s kojim se sastao na marginama samita G20 u Hamburgu, „razgovarao o mnogim stvarima“ i dodao da je japanski premijer „veoma, veoma fokusiran na ono što se dešava, posebno sa Severnom Korejom“.

Predsednik SAD je rekao i da je s Abeom načinio „veliki napredak“ u vezi s trgovinskim pitanjima.

Tramp i Abe su po dolasku u Hamburg u četvrtak večerali zajedno s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom. Ta tri lidera potom su u zajedničkoj izjavi pozvala na „skoro usvajanje“ nove rezolucije Saveta bezbednosti UN i dodatnih sankcija Severnoj Koreji, što toj zemlji treba da pokaže da „postoje ozbiljne posledice njenih destabilišućih, provokativnih i eskalirajućih akcija“.

U Hamburgu se danas završava dvodevni samit G20, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju, na kojem lideri diskutuju o svetskoj ekonomiji, klimatskim promenama, borbi protiv terorizma i drugim medjunarodnim pitanjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.