Tramp: Interesantne stvari se dogadjaju na Bliskom istoku

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je danas da se „interesatne stvari dogadjaju“ u vezi s mirovnim procesom na Bliskom istoku posle telefonskog razgovora s kraljem Saudijske Arabije.

„Razgovarao juče s kraljem Saudijske Arabije o miru na Bliskom istoku. Interesantne stvari se dogadjaju!“, napisao je Tramp na Tviteru

Nakon što je saudijski kralj Salman krajem juna postavio za prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, Tramp mu je čestitao na novoj poziciji.

U saopštenju Bele kuće u to vreme je navedeno da su dvojica lidera razgovarala o mnogim regionalnim pitanjima, uključujući napore da se postigne trajan mir izmedju Izraela i Palestinaca.

Jordanski kralj Abdulah Drugi posetio je Vašington ove nedelje i razgovarao o izraelsko-palestinskom miru s visokim zvaničnicima Trampove administracije.

On se, izmedju ostalih, sastao sa Džaredom Kušnerom, Trampovom savetnikom i zetom koji je nadavno bio u poseti Izraelu i Ramali na Zapadnoj obali.

Abdulah Drugi je naglasio stav, koji Jordan već dugo zauzima da će mirovni proces pomoći situaciji u regionu, kao što je govorio i prilikom ranijih poseta glavnom gradu SAD, prenose izraelski mediji.

Kušner je bio u regionu u nastojanju da doprinese obnovi mirovnih pregovara koji su u zastoju od aprila 2014. godine.

Kušnerova misija usledila je posle posete Trampa Bliskom istoku u okviru njegovog prvog putovanja u inostranstvo otkako je na funkciji predsednika.

On je posetio Rijad, Jerusalim i Vitlejem na Zapadnoj obali, i obećao da će se zalagati za postizanje konačnog bliskoistočnog mira.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike