U trendu

Tramp kaže da je imao fantastičan sastanak s papom

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je imao „fantastičan sastanak“ sa papom Franjom, jutros u Vatikanu.

Tramp je tu kratku izjavu o svom susretu s papom dao pred početak razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Djentiloneom.

„Bila je čast biti sa papom“, rekao je Tramp novinarima i dodao o papi: „On je nešto posebno“.

Tramp nije odgovorio na pitanje da li su on i papa razgovarali o klimatskim promenama, što je tema oko koje se stavovi njih dvojice bitno razlikuju.

Tramp je jutros imao sastanak od oko 30 minuta s papom i kasnije s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom. 

Posle audijencije kod pape, usledilo je upoznavanje američke delegacije s papom, slikanje i razmena poklona. S Trampom su bili njegova supruga Melanija, ćerka Ivanka sa svojim suprugom Džaredom Kušnerom.

Papa je Melaniju Tramp pitao: „Čime ga hranite, jel’ poticom?“, što je italijanski kolač.

U saopštenju posle sastanka, Vatikan je naveo da su se složili o „zajedničkoj posvećenosti u prilog životu i slobodi veroispovesti i svesti“.

U saopštenju Vatikana izražava se nada da može biti „spokojne saradnje izmedju države i katoličke crkve u SAD, angažovane u službi naroda u oblastima zdravstva, obrazovanja i pomoći imigrantima“. Navedeno je su razgovarali o promovisanju mira kroz dijalog sa ljudima svih vera.

Tramp je papi pokloni prvo izdanje knjiga Martina Lutera Kinga Mladjeg, i komad granita iz memorijalnog spomenika Kingu u Vašingtonu, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju tim poklonom se „odaje počast Kingovoj nadi, viziji i inspiracijama za buduće generacije“.

Tramp je papi pokloni i bronzanu skulpturu „Rising above“ (Uzdizanje) koja prema Beloj kući predstavlja „nadu za mirnu sutrašnjicu“.

Tramp je izgledao dirnuto sastankom s papom kome je rekao da „neće zaboraviti njegove reči“.

Bela kuća nije odmah saopštila šta su njih dvojica razgovarala ali su posle razgovora izgledali opušteno i u dobrim odnosima.

Papa je Trampu poklonio medalju rimskog umetnika s maslinovom grančicom – simbolom mira, i tri potpisane knjige svojih učenja od kojih su neka u oštroj suprotnosti s politikom Trampa i njegovim predizbornim obećanjima, posebno pristup životnoj sredini i nejednakosti prihoda.

Pre odlaska iz Vatikana Tramp i njegova supruga Melanija su razgledali Sikstinsku kapelu.

Posle audijencije s papom u Vatikanu Tramp se sastao s predsednikom Italije Serdjom Matarelom, a potom s premijerom. 

Tramp je na svom prvom medjunarodnom putovanju, tokom kojeg je do sada posetio Bliski istok, a iz Rima će za Brisel, na sastanak NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.