najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp optužio mladića za vezu sa IS na osnovu lažnog snimka

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp iskoristio je falsifikovani video-snimak kako bi optužio mladića, koji je na jednom od skupova nameravao da ga napadne, za povezanost sa Islamskom državom.

U pitanju je Tomas Dimisimo (22), koji je osumnjičen da je pokušao da se popne na binu tokom Trampovog mitinga u Ohaju, prenosi Ej-Bi-Si.

Tramp je na svom Tviter nalogu postavio snimak u kojem se navodno vidi Dimisimo kako vuče američku zastavu po trotoaru, a u pozadini se čuje arapaska muzika, i napisao da je on povezan sa Islamskom državom.

Snimak je uklonjen sa “Jutjuba”, a nije poznato ko ga je falsifikovao i postavio.

Dimisimo, koji je u subotu uhapšen i optužen za nedolično ponašanje i izazivanje panike, preskočio je ogradu na mitingu, ali su ga američki tajni agenti zaustavili pre nego što je stigao do podijuma s kojeg se Tramp obraćao.

“Otkrili su njegovo ime i on je verovatno član Islamske države ili je povezan s njima. Možete li da verujete?”, rekao je Tramp tokom mitinga u Kanzas Situju u Misuriju.

Ej-Bi-Si ocenjuje da je reč o montaži snimka koji je Dimasimo okačio na svoj nalog na “Jutjubu” u aprilu 2015. godine.

On je naveo da je snimak napravljen tokom protesta na Rajt stejt univerzitetu, kojem je prisustvovao u znak podrške studentu uhapšenom prošle godine zbog gaženja američke zastave.

Upitan za snimak u subotu, tokom gostovanja na jednoj emisiji na TV stanici En-Bi-Si, Tramp je rekao “sve što znam je šta se nalazi na internetu”.

S druge strane, bivša zvaničnica CIA i analitičarka Nada Bakos izrazila je zabrinutost zbog Tampovog rasuđivanja jer, kako je navela, nije uvek istinito ono što se objavljuje na internetu.

Ona je dodala da je snimak “očigledno falsifikovan” poručivši ujedno da ga “nasnimljena arapska muzika ne čini snimak terorističkim”.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Milorad

    Ovo je milion puta manje značajno od lažnih snimaka i informacija obaveštajnih službi da Irak i Libija poseduju sredstva za masovna uništavanje, što je proizvelo katasrofalne posledice, prvenstveno za te zemlje, pa zatim i za čitav svet!!!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike