U trendu

Tramp prekinuo tradiciju Iftara u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp nije održao iftar večeru po završetku Ramazana i na taj način prekinuo je tu dugogodišnju muslimansku tradiciju u Beloj kući.

Zvaničnici Bele kuće proveli su nekoliko meseci planirajući ovaj događaj, koji se svake godine obeležavao pod administracijama Bila Klintona, Džordža Buša mlađeg i Baraka Obame, ali ove godine to nije slučaj, prenosi Independent.

„Muslimani u SAD pridružili su se onima širom sveta u toku svetog meseca Ramazana kako bi se usredsredili na dela vere i milosrđa. Sada kada slave bajram sa porodicom i prijateljima, oni nastavljaju sa tradicijom pomaganja susedima i lomljenja hleba sa ljudima iz svih sfera života“, navodi se u saopštenju Bele kuće koje je objavljeno u subotu uveče.

Nakon što je iftar večera prvi put organizovana 1805. godine, Bela kuća ju je od 1996. pretvorila u tradiciju, na inicijativu tadašnje prve dame SAD Hilari Klinton.

Iftar je večernji obrok tokom Ramazana koja se obavlja u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja pre večernje molitve.

„U toku ovog praznika, mi se sećamo koliko je važna milost, saosećanje i dobra volja. Sa svim muslimanima širom sveta, SAD obnavljaju posvećenost poštovanju ovih vrednosti, Eid Mubarak (srećan Bajram)“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.