U trendu

Tramp: SAD posvećenost NATO ostaje vrlo jaka, nezadovoljan potrošnjom za odbranu

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Briselu da američka posvećenost NATO „ostaje vrlo jaka“ ali i dodao da je „izuzetno nezadovoljan“ sa potrošnjom na odbranu.

Tramp je na konferenciji za novinare, danas po završetku Samita NATO, rekao da je preneo svojim kolegama da će biti „vrlo nesrećan“ ako ne povećaju svoje obaveze prema Alijansi.

On je rekao da su verovatno SAD plaćale „90 odsto troškova NATO“ i dodao da je „izuzetno nezadovoljan s onim što se dešava i da su oni znatno povećali svoje obaveze“.

Danas je, drugog i poslednjeg dana samita NATO u Briselu, sazvana hitna vanredna sednica zbog Trampovih ponovljenih kritika na nedovoljno izdvajanje zemlaja članica NATO za odbranu. 

Tramp je na sastanku posvećenom Ukrajini i Gruziji ponovo pokrenuo pitanje vojske, rekao je jedan izvor i onda je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitan odvojen sastanak posvećen toj temi. Izveštaji sa Samita govorili su da je Tramp zapretio da će povući SAD iz Alijanse tokom spora oko troškova.

Tramp stalno traži da zemlje članice poštuju preuzetu obavezu o plaćanju dva odsto svog BDP za NATO do 2024. i traži da se to izdvajanje udvostruči na četiri odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike