U trendu

Tramp smenio ministra odbrane, nema odgovora – zašto

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da je smenio ministra odbrane Marka Espera i najavio da će umesto njega na toj funkciji biti direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristofer Miler.

Tramp je na Tviteru objavio da će Miler biti vršilac dužnosti ministra odbrane i da će ta odluka odmah stupiti na snagu.

„Kris će uraditi sjajan posao“, naveo je Tramp i zahvalio Esperu na dosadašnjem radu.

Nije, međutim, objasnio zašto se odlučio na smenu šefa Pentagona.

Rojters je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se Esper pripremao za mogućnost odlaska sa dužnosti mesta ministra odbrane ili smenu posle predsedničkih izbora, pogotovo u slučaju pobede Trampa na predsedničkim izborima.

Prema Rojtersovim izvorima, Esper nije bio saglasan sa Trampovim čestim kritikama Severnoatlantskog saveza.

Ta agencija je ranije danas objavila da su dvojica veterana američke vojske u avgustu pomenula mogućnost nasilnog izbacivanja Trampa iz Bele kuće, u otvorenom pismu najvišem američkom generalu Marku Majliju.

Penzionisani oficiri američke vojske Džon Nagl i Pol Jingling su u avgustu načelniku generalštaba Vojske SAD Majliju poslali otvoreno pismo u kojem su naveli da bi, u slučaju da Tramp odbije da se povuče sa mesta predsednika SAD, „to morala da učini američka vojska silom“.

„I Vi morate da izdate to naređenje“, poručili su Nagl i Jigling u pismu Majliju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.