U trendu

Tramp u prvom obraćanju najavio kandidaturu za Belu kuću 2024.

Bivši predsednik Donald Tramp juče je u govoru na konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC) nagovestio kandidaturu za Belu kućIu 2024. godine, ponavljajući svoje tvrdnje da su demokrate „ukrale“ izbore 2020. godine, prenosi Rojters.

CNN navodi da je Tramp je za govornicom CPAC u Orlandu na Floridi pokušao da povrati svoju ulogu i obezbedi najveći uticaj u Republikanskoj stranci pred međuizbore 2022. godine.

“Daleko od toga da je naše neverovatno putovanje gotovo. Pobedićemo, a Amerika će biti i jača i veća nego pre“, poručio je Tramp.

Iako u stranci ima istaknute kritičare, većina čelnika Republikanaca stala je tokom konferencije u Orlandu uz Trampa dok su državni i lokalni partijski zvaničnici krenuli da osuđuju republikanske poslanike koji su podržavali njegov opoziv, navodi američka televizijska mreža.

CNN prenosi da je Tramp pobedio i u nezvaničnoj anketi među učesnicima CPAC-a kada su ih pitali koga vide kao predsedničkog kandidata Republikanske stranke 2024. godine, ali da ti rezultati sugerišu i da postoji interesovanje za druge potencijalne kandidate.

Sprovedene su dve ankete, jedna koja je sadržala Trampovo ime kao mogućeg kandidata i druga koja nije.

U anketi sa Trampom, 55 odsto prisutnih izrazilo je podršku bivšem predsedniku kao svog kandidatu za izbore 2024. godine, a 21 odsto njih podržalo je guvernera Floride Rona Desantisa, dok je u drugoj anketi koja je isključila Trampa, Desantis bio daleko ispred ostalih kandidata sa 43 odsto glasova, navodi CNN.

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u momentu kada se odlučuje kuda će ići Republikanska stranka, da li će se distancirati od bivšeg predsednika ili ostaje uz njega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.