U trendu

Tramp za potpredsednika izabrao konzervativca Pensa

Verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izabrao je danas za svog potpredsedničkog kandidata konzervativnog guvernera Indijane Majka Pensa koji bi mogao da mu pomogne da pridobije odredjene glasače, ali i s kojim se ne slaže po nizu važnih pitanja.
 
Pens, koji važi za izrazitog socijalnog konzervativca, mogao bi da pomogne Trampu medju konzervativnim biračima kod kojih ne stoji baš najbolje.

„Ja sam hrišćanin, konzervativac i republikanac. Tim redom“, opisao je sebe svojevremeno Pens koji je bio poznat i kao radio voditelj.

Pens je bio u Kongresu u šest mandata i mogao bi da pomogne Trampu u Vašingtonu u odnosima s Kongresom i drugim strukturama vlasti, budući da verovatni republikanski kandidat nema nikakvog iskustva na izvršnim funkcijama vlasti.

Pored društvenih pitanja, postoji još niz razlika izmedju Trampa i Pensa, navodi agencija Asošiejtid pres.

Pens je bio vatreni pobornik trgovinskih sporazuma poput Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini i Trans-pacifičkog partnerstva kojem se Tramp protivi.

„Trgovina znači radna mesta, ali trgovina takodje znači i bezbednost. Vreme je da svi brzo usvojimo Trans-pacifičko partnerstvo“, naveo je Pens 2014. godine.

Pens se takodje usprotivio Trampovom predlogu zabrane ulaska stranim muslimanima u SAD. „Poziv da se zabrani muslimanima da udju u SAD je uvredljivo i neustavno“, naveo je guverner Indijane u novembru.

Dok se Tramp protivi rezanju socijalnih programa koje je predložio predsedavajući Predstavničkog doma SAD Pol Rajan, Pens je to podržao.

Razlike izmedju mogućeg predsednika i potpredsednika postoje i po pitanju spoljne politike. Tramp je više puta rekao da je invazija na Irak 2003. godine bila greška, dok je Pens glasao za invaziju i bio njen glasni zastupnik.

Njih dvojica se takodje razlikuju i po temperamentu. Tramp je poznat po napadima na protivnike i uvredama, dok se Pens još 2000. usprotivio ličnim napadima. „Negativni napadi na ličnost nemaju mesta u javnom životu i služe podrivanju poverenja javnosti u naše osnovne institucije vlast“, naveo je on.

Najveće razlike izmedju Trampa i Pensa su ipak društvena pitanja s kojih je Tramp pokušao da skrene pažnju tokom stranačkih izbora. Pens se snažno zalaže za ograničavanje prava na abortus i za ukidanje finansiranja organizacije Planirano roditeljstvo koje se bavi reproduktivnim zdravljem. U Indijani je potpisao zakon o verskim slobodama za koji kritičari navode da diskriminiše homoseksualce i lezbijke.

Tramp je obezbedio neophodna broj delegata da bi dobio nominaciju Republikanske partije, ali bi njegov izbor trebalo da bude potvrdjen na stranačkoj konvenciji sledeće nedelje u Klivlendu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.