Tramp: Zabranio bih ulazak muslimana, ali Kan bi bio izuzetak

Donald Tramp, koji pretenduje na republikansku nominaciju za kandidata na američkim predsedničkim izborima i koji je pozvao na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD, rekao je da bi novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan u tome bio izuzetak, javlja Rojters, pozivajući se na „Njujork tajms“.

„Uvek će biti izuzetaka“, rekao je njujorški milijarder tom listu, odgovarajući na pitanje kako bi se njegov kontroverzni predlog o zabrani ulaska muslimanima primenio na Kana, sina pakistanskog vozača autobusa i krojačice, koji je u subotu inaugurisan za novog gradonačelnika britanske prestonice.

Izrazivši zadovoljstvo zbog izbora Kana, Tramp je rekao: „Lider postajete pružajući primer, uvek je tako. Ako (Kan) bude dobro obavljao svoj posao… to će biti sjajno“.

Tramp je izneo ideju o zabrani ulaska muslimana u SAD nakon pogubnih napada islamističkih ekstremista u Parizu i Kaliforniji prošle godine, podseća britanska agencija.

Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trampovi demokratski rivali i mnogi njegovi protivnici u redovima Republikanaca osudili su njegov tadašnji predlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrednostima.

Sadik Kan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je svog konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima.

Kan je, govoreći o taktici konzervativaca, rekao britanskom „Opserveru“ da „oni koriste strah u pokušaju da okrenu razne etničke i verske grupe jedne protiv drugih, kao po scenariju Donalda Trampa“.

U intervjuu magazinu „Tajm“, Kan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje sprovode gradonačelnici Njujorka i Čikaga, ali je istakao da će u posetu morati da ode pre januara, za slučaj da Tramp pobed na predsedničkim izborima 8. novembra.

„Ako Donald Tramp postane predsednik, biću sprečen da odem tamo zbog moje vere, što znači da ne mogu da sa američkim gradonačelnicima razmenim ideje“, zaključio je novi gradonačelnik Londona.

Kan: Nisam impresioniran Trampovom izjavom

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da nije impresioniran izjavom pretendenta na republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata u SAD Donalda Trampa, koji je rekao da bi izuzeo Kana iz privremene zabrane ulaska muslimana u SAD koju predlaže.

Upitan kako bi se politika zabrane ulaska muslimana odrazila na prvog muslimanskog gradonačelnika Londona, Tramp je rekao „Njujork tajmsu“ da će „uvek biti izuzetaka“.

Kan je, međutim, danas kazao da nije impresioniran tom Trampovom izjavom, prenosi AP.

„Nije reč samo o meni, već i o mojim prijateljima, porodici i svakom ko dolazi iz bekgraunda kao što je moj, bilo gde u svetu“, prokomentarisao je Kan.

Kako je istakao, „nepoznavanje islama koje pokazuje Donald Tramp moglo bi da obe zemlje učini manje bezbednim“ otuđivanjem muslimana.

Kan, sin pakistanskog vozača autobusa i krojačice, u subotu je inaugurisan za novog gradonačelnika britanske prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.