U trendu

Tramp započeo boravak u Osaki večerom sa Morisonom

OSAKA – Američki predsednik Donald Tramp započeo je boravak u Osaki, gde će se u naredna dva dana održati samit G20, prisnom večerom sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

Dvojica lidera razmenila su pohvale, a Tramp je rekao da bi voleo da poseti Australiju kasnije ove godine, kad se bude održavao prestižni turnir u golfu Kup predsednika.

Na pitanje da li je njegova politika „Amerika na prvom mestu“ zategla tradicionalne saveze, Tramp je insistirao da dva naroda „veoma blisko sarađuju“ po pitanjima trgovine.

„Mogu vrlo lako da kažem da smo bili veoma dobri prema našim saveznicima, radimo sa njima, a čak im pomažemo i vojnim snagama, iako sam nasledio ogromne trgovinske deficite sa saveznicima. Dakle, mi brinemo o sebi i to činimo pozitivnije nego ikada ranije, ali brinemo i o saveznicima“, rekao je Tramp.

Američki predsednik učestvovaće u Osaki na samitu G20, na kojem će dominirati zabrinutost oko trgovine, sukoba i nafte.

Pažnja će, međutim, posebno biti usmerena na Trampov susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u trenutku kada se između dve zemlje vodi trgovinski rat.

Kako je najavljeno, Tramp će se na marginama samita sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Imaće susrete i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamed bin Salmanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.