U trendu

Trampa smenjuju dve nedelje pre isteka mandata?

Ilhan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je danas da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je on pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima, i to samo 13 dana uoči zakazane inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena.

“Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše Republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu”, poručila je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata iz Predstavničkog doma i članica grupe liberalnih zakonodavaca, koje često napada predsednik Tramp, ponovila je poziv Ilhan Omar tvitom koji se sastojao od samo jedne reči – „opoziv“, preneo je Glas Amerike.

Šef velike američke poslovne grupe koja predstavlja 14.000 kompanija, uključujuci Ekson Mobal, Fajzer i Tojota Motor Korporejšnm Džej Timons pozvao je visoke američke zvaničnike da razmotre smenu predsednika Donalda Trampa sa položaja nakon što su pristalice odlazećeg predsednika sinoć upale u zgradu Kongresa.

Timons je izjavio da je Tramp „podsticao nasilje u pokušaju da ostane na vlasti i da svaki izabrani lider koji ga brani, krši svoju zakletvu na poštovanje Ustava i odbacuje demokratiju radi anarhije.“

Dodao je da bi potpredsednik Majk Pens trebalo da razmotri pokretanje 25. amandmana radi očuvanja demokratije.

Pomenuti 25. amandman predviđa da se predsednička ovlašćenja prenesu na potpredsednika ako njegov kabinet zaključi da predsednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao, dodaje Glas Amerike.

Da bi se to dogodilo neophodno je da potpredsednik i većina kabineta proglase predsednika nesposobnim da obavlja svoju dužnost.

U slučaju da predsednik odbaci te tvrdnje, onda je neophodno da dve trećine Predstavničkog doma i Senata glasaju da postave potpredsednika na celo države.

I dok je 25. amandman nekoliko puta korišćen od kada je usvojen 1967. godine, nikad nije pokrenuta ovakva vrsta procedure da se predsednik smeni.

Tramp je već jednom opozvan u Predstavničkom domu, 2019. godine, po optužbama da zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa i tako postao treći američki predsednik koji je opozvan u donjem domu Kongresa.

Za prvu tačku predloga – zloupotrebu položaja – glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197.

Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

U februaru ove godine, gornji dom Kongresa, Senat, odbio je opoziv Trampa.

Za prvu tačku za je glasalo 48, a protiv 52, a za drugu tačku je glasalo 47, a protiv 53.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)