U trendu

Transrodni vojnici tužili Trampa

Pet pripadnika američkih oružanih snaga tužili su danas predsednika Donalda Trampa zbog njegove namere da zabrani transrodnim osobama služenje vojske.

U tužbi koju je okružnom sudu u Vašingtonu podnelo pet anonimnih osoba, navodi se da se naredbom o ponovnom uvodjenju zabrane transrodnim osobama da otvoreno služe vojsku krše delovi Petog amandmana američkog Ustava, prenosi Vašington post.

Pored pozivanja na kršenje ustava, tužioci od sudije traže i da utvrdi da li bi vraćanje zabrane bilo kršenje obećanja koje je vlada dala pripadnicima vojske.

Tužbu su podneli pripadnik Obalske straže, Vazduhoplovnih snaga i tri pripadnika Kopnene vojske, koji su u tužbi izrazili zabrinutost za svoju budućnost, da će biti otpušteni i da će ostati bez penzije.

Tužioce predstavljaju Nacionalni centar za lezbejska prava i grupa GLBTQ Pravni advokati i branioci.

AFP navodi da su tužioci bili muškarci koji su postali žene.

Tramp je krajem jula na Tviteru napisao da američka vlada „neće prihvatiti ni dozvoliti da transrodne osobe služe vojsku u bilo kom svojstvu“ zbog, kako je rekao, „ogromnih lekarskih troškova i poremećaja“.

Trampov prethodnik, Barak Obama ukinuo je zabranu u junu 2016, od kada su se stotine vojnika javno izjasnili kao transrodni.

Prema istraživanju koje je odobrio Pentagon, u vojnoj rezervi i medju aktivnim vojnicima ima oko 11.000 transrodnih osoba.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Grozna zavera protiv U$A je u toku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike