U trendu

Trudo se izvinio političarima iz svoje stranke zbog snimka

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo održao je razgovor sa izbornim kandidatima iz svoje Liberalne partije kako bi im se izvinio zbog snimka iz 2001. na kojem je maskiran u crnca, naveo je izvor iz te stranke.

Trudo se našao usred skandala pošto je list Tajm objavio snimak na kojem je maskiran u Aladina sa licem obojenim u crno, napravljen u vreme kada je predavao u jednoj srednjoj školi.

„Premijer je izrazio žaljenje i rekao da je ovo trenutak da nastavimo da radimo na razumevanju bola ljudi koji su mete rasizma“, naveo je izvor iz Trudoove stranke, preneo je sinoć Rojters.

Kanadski premijer je takođe rekao da će nastaviti izbornu kampanju, kao i da nije bio svestan koliko je bola nanelo njegovo ponašanje i maskiranje.

Skandal oko Trudoa se u međuvremenu produbio pošto su objavljena još dva snimka na kojima je obojio lice u crno. Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja „blekfejsa“, što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeci, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu Day-O, koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u „blekfejs“. Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Iz njegove Liberalne partije za sada nema poziva da se Trudo povuče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.