U trendu

Trudo traži papino izvinjenje zbog zlostavljanja u školama

Kanadski premijer Džastin Trudo susreo se danas sa papa Franjom i tom prilikom tražio izvinjenje zbog zlostavljanja autohtonih Kanađana u internatima pri katoličkoj crkvi.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje tražila je izvinjenje od rimokatoličke crkve zbog maltretiranja kanadskih Indijanaca u izveštaju iz 2015. godine koji sadrži dugu listu preporuka, prenosi AFP.

Trudo, po veroispovesti katolik, kazao je da je sa papom razgovarao o tome da je važno za Kanađane „da krenu dalje“ i pomire se sa autohtonim narodom i dodao da je papi kazao da on može da pomogne tako što će tražiti izvinjenje.

Oko 150.000 Indijanaca, prisilno je upisano u 139 katoličkih škola, a mnogi od njih su u njima psihički i seksualno mučeni i danas to svoje iskustvo krive za siromaštvo, alkoholizam, nasilje u porodici, kao i visoku stopu samoubistava u svojim zajednicama.

Trudo, koji je ponudio svoje izvinjenje, primetio je da je papa Franja ranije ponudio slično izvinjenje autohtonim zajednicama Južne Afrike u vreme kolonijalizma.

Kanadski premijer je kazao da ga je papa podsetio da je čitav život pape posvećen pružanju podrške marginalizovanim ljudima u svetu, kao i da će raditi sa kanadskim biskupom na pronalaženju napretka.

Pres služba Vatikana saopštila je da su Trudo i papa razgovarali 36 minuta, a da je taj „privatni sastanak obeležila srčana rasprava“.

Kako se navodi, razgovor bio fokusiran na teme integracije i pomirenja, kao i verske slobode i trenutne probleme etničkih zajednica.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike