U trendu

Turska: Cilj – prekid vatre u Siriji pre nove godine

Turska ima za cilj da prekid vatre bude uspostavljen u Siriji pre nove 2017. godine, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, navodeći da Ankara neće razgovarati sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

Turska je u sredu objavila da je zajedno sa Rusijom pripremila sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali detalji nisu najjasniji.

Čavušoglu je u intervjuu za „AHaber“ rekao da Turska, zajedno sa Rusijom, nastoji da bude garant prekida vatre, prenela je agencija Rojters.

Agencija Anadolija je juče javila da su Turska i Rusija postigle dogovor u vezi sa planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji.

Navela je i da je taj sporazum trebalo u ponoć da stupi na snagu.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. decembra, prenela je agencija Tas s.

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gde traju sukobi „između vladinih snaga i oružanih opozicionih grupa“, navodi ruska agencija.

AFP prenosi da, kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje „terorističke grupe“.

Ako bude uspešan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Zasad nije poznato kako je došlo do dogovora, ali su proteklih nedelja u Ankari razgovarali predstavnici Turske, Rusije i sirijske opozicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.