Turska i Grčka obećali saradnju u sprovodjenju novog plana za migrante

Turska i Grčka obećale su da će saradjivati u sprovodjenju novog akcionog plana o vraćanju izbeglica u Tursku, koji je načelno dogovoren na samitu EU i Turske, a koji su već kritikovale neke nevladine organizacije.

Premijeri Grčke i Turske, Aleksis Cipras i Ahmet Davutoglu, danas su na sastanku u Izmiru istakli da imaju zajednički pristup tom pitanju.

Turska je potvrdila sporazum s Grčkom da prihvata nazad migrante koji pokušavaju da stignu do Evropske unije, što je ključni uslov koji su postavile vodje Unije da bi se postigao dogovor sa Turskom o rešavanju migrantske krize.

“Odlučili smo da pojačamo saradnju i ponovo potvrdimo bilateralni sporazum. To je jako važno”, rekao je Cipras.

Davutoglu je rekao da poboljšanje saradnje može da smanji na minimum dramatične scene vidjene na Egejskom moru.

Više od  130.000 migranata i izbeglica su ove godine stigle morem iz Turske do grčkih ostrva.

“U odlukama donetim juče, saradnja izmedju Turske i Grčke je od vitalnog začaja”, rekao je Davutoglu novinarima i dodao da sada pokušavaju da sprovedu tu saradnju tako da u mesecima koji dolaze Egejsko more više “ne bude more tuge i očaja u kome nedužni ljudi gube život”.

Posle teških pregovora sinoć u Briselu, evropske vodje su otišle bez konačnog dogovora, ali su rešili da finalizuju predloge na sledećem samitu 17. i 18. marta.

Prema predlogu Turske, Ankara bi prihvatila vraćanje na njenu teritoriju svih migranata koji stignu u Grčku, uključujući Sirijce koji beže od rata pod uslovom da se Evropljani obavežu da za svakog od njih prebace jednog izbeglicu iz Turske na teritoriju Unije.

Cilj je da se svim izbeglicama koji razmišljaju o kretanju ka Evropi pošalje poruka da će ekonomski migranti biti vraćeni i da oni koji traže azil treba da podnesu zahtev u Turskoj gde se mogu nadati da će bez opasnosti biti prebačeni u Uniju.

(Beta)

Ostavite komentar