U trendu

Turska: Kina pritvorila milion Ujgura u koncentracione logore

ANKARA – Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je danas da je način na koji se Kina odnosi prema manjinskim Ujgurima u toj zemlji „velika sramota za čovečanstvo“, prenosi AP.

U saopštenju koje je potpisao portparol turskog ministarstva Hami Aksoj navedeno je da „više nije tajna“ da je Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila više od milion Ujgura u „koncentracione logore“.

Aksoj je naveo da se pripadnici ovog turkijskog naroda muslimanske veroispovesti suočeni sa pritiskom i „sistematskom asimilacijom“ u zapadnom delu Kine.

On je poručio da je Turska podelila sa Kinom gledište koje ima po tom pitanju „na svim nivoima“ i zatražio od vlasti u Pekingu da zatvore pritvorske jedinice i poštuju ljudska prava.

AP podseća da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan jednom prilikom optužio Kinu za „genocid“, ali je od tada uspostavio bliže diplomatske i ekonomske odnose sa Pekingom.

Agencija navodi da je Kina intenzivirala bezbednosne akcije nad Ujgurima koje su pokrenute nakon krvave pobune iz 2009. godine, nakon čega je dosta njih pobeglo, a među njima je bilo mnogo onih koji su otputovali u Tursku.

(Tanjug)

Napišite komentar