U trendu

Turska odbacila navode o planu za kidnapovanje Gulena

Turska je odbacila navode da su njeni zvaničnici imali plan da plate milione dolara za kidnapovanje Fetulaha Gulena, propovednika optuženog za glavnog organizatora neuspelog puča u Turskoj jula 2016. godine, koji živi u SAD.

„Turska i turski narod očekuju momentalnu izručenje Fetulaha Gulena Turskoj, kako bi mu se sudilo. Kao što smo ranije rekli, sve optužbe da bi se Turska koristila sredstvima izvan vladavine prava za njegovo izručenje su u potpunosti neistinite, sulude i neosnovane“, saopštila je ambasada Turske u SAD.

Američki Vol strit Žurnal piše je da je bivšem savetniku predsednika SAD Majklu Flinu i njegovom sinu navodno bilo ponuđeno 15 miliona dolara kako bi prisilno proterali iz SAD muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koga traži Turska.

Advokati bivšeg savetnika predsednika SAD Dondalda Trampa, Majka Flina, izjavili su za „Vol strit žurnal“ da su optužbe „od kidnapovanja do podmićivanja“ o Flinu „sulude i lažne“.

Advokati Robert Kelner, Stiven Entoni i Brajan Smit rekli su da su iz poštovanja prema istrazi o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine izbegli da odgovaraju na „svaku glasinu ili optužbu u medijima“, prenosi Rojters.

„Ali danas, vesti su optužile generala Flina za sve od kidnapovanja do optužbe, a toliko su sulude i sa predrasudama da pravimo izuzetak na naše pravilo – lažne su“, saopštili su advokati.

Flinu i njegovom sinu navodno je bilo ponuđeno 15 miliona dolara kako bi prisilno proterali iz SAD muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koga traži Turska, piše američki Vol strit Žurnal.

List navodi da je FBI ispitivao najmanje četiri osobe u vezi sa sastankom sredinom decembra prošle godine u Njujorku u N klubu „21“, koji je Flin navodno održao sa predstavnicima Turske, prenosi CNN.

Nema podataka da je taj navodni dogovor realizovan.

Ranije ove nedelje CNN je pisao o tome da su saradnici specijalnog istražitelja Roberta Mjulera ispitivali navodno učešće Flina u raspravama o ideji uklanjanja muslimanskog sveštenika koji živi u Pensilvaniji.

Flinov portparol odbacio je te navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.