U trendu

Turska Å¡alje tenkove na sever Sirije

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske drşave, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju uÅ¡li u sredu ujutro, pridruÅŸiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvrÅ¡ili operaciju turske vojske nazvanu „Å tit Eufrata“, a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze dÅŸihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

ViÅ¡i turski zvaničnik, koji je ÅŸeleo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato joÅ¡ tenkova.

Slanje turskih tenkova na sever Sirije deo je operacije „Å tit Eufrata“, koja je ostvarila prvi uspeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje DÅœarablus, jedno od poslednjih uporiÅ¡ta dÅŸihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redşep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv IS, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

„Od 4.00 sata naÅ¡e snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa DaeÅ¡ (IS) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podrÅ¡ku vazduÅ¡nih udara međunarodne koalicije, juče je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera dÅŸihadiste IS iz sirijskog pograničnog grada DÅŸarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopÅ¡tila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom „Å tit Eufrata“, počela je juče ujutro sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva IS u okolini DÅŸarablusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prete zemlji, ali da smatra da pretnja ne dolazi samo od IS, već i od drugih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Prema Alinim rečima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Dşarablus i osigurala svoju bezbednost.

On je naveo da Turska ne moÅŸe „samo da sedi i posmatra“, te da je „zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadleÅŸnosti“ da preduzme akciju.

Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.