U trendu

Turska šalje tenkove na sever Sirije

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu „Štit Eufrata“, a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Slanje turskih tenkova na sever Sirije deo je operacije „Štit Eufrata“, koja je ostvarila prvi uspeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje DŽarablus, jedno od poslednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv IS, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

„Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (IS) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, juče je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera džihadiste IS iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom „Štit Eufrata“, počela je juče ujutro sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva IS u okolini Džarablusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prete zemlji, ali da smatra da pretnja ne dolazi samo od IS, već i od drugih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Prema Alinim rečima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Džarablus i osigurala svoju bezbednost.

On je naveo da Turska ne može „samo da sedi i posmatra“, te da je „zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadležnosti“ da preduzme akciju.

Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike