Turski ministar preti puštanjem izbeglica u Evropu

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu upozorio je da bi Turska mogla da pušta više od 15.000 izbeglica mesečno ka Evropi, sa kojom je partner u suzbijanju prliva ilegalnih imigranata.

„Ako želite možemo da otvorimo put za 15.000 izbeglica koje vam ne šaljemo svakog meseca i da vam oduzmemo dah“, rekao je Sojlu, prenela je provladina agencija Anadolija.

„Morate da imate na umu da ne možete da se upuštate u igre u regionu bez uzimanja Turske u obzir“, rekao je on.

Sojlu je kritikovao zabranu mitinga podrške turskom referendumu za proširenje predsedniških ovlašćenja koje su uvedene u više evropskih zemalja, posebno Nemačkoj i Holandiji.

On se pitao da li će ustav da se promeni u Nemačkoj ili u Holandiji, i poručio da su to unutrašnja pitanja Turske u koje ne treba da se mešaju.

Ministar je optužio Holandiju i Nemačku da su umešane u demonstracije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u junu 2013, prokurdske proteste u oktobru 2014. i pokušaj puča 15. jula 2016 godine.

„Pokušavaju da završe posao koji nisu završili“, rekao je on.

Turska i EU prolaze kroz najveću diplomatsku krizu u poslednjih nekoliko godina posle odbijanja nekoliko evropskih zemalja da dozvole turskim zvaničnicima učešće na mitinzima turske dijaspore u podršku Erdoganu pred referendum 16. aprila.

Erdogan je zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU juče zapretio suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.