U trendu

Tusk: Isključenje Grčke iz Šengena ne rešava problem izbeglica

Isključenje Grčke iz šengenske zone neće rešiti problem izbegličke krize s kojim se suočavaju zemlje Evropske unije, izjavio je danas u Atini predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je posle sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da izbeglička kriza testira jedinstvo Unije do njegnih granica i da je Grčka jedna od najteže pogodjenih zemalja, ali da ona nije uzrok krize, kao što nije ni Evropa.

„Svima koji govore o isključivanju Grčke iz Šengena, misleći da je to rešenje izbegličke krize, poručujem da nije. Biću jasan, isključivanje Grčke iz Šengena ne rešava nijedan naš problem. Ne okončava rat u Siriji. Ne okončava privlačnost Evrope za migrante. I nije zajedničko evropsko rešenje“, kazao je Tusk, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Tusk je istakao da se mora poboljšati zaštita spoljnih granica EU, što zahteva više napora grčke strane i veću podršku EU.

Tusk se osvrnuo i na rat u Siriji, rekavši da je ceo svet spreman za razgovore, ali da „rusko bombardovanje ostavlja malo nade“.

„Režim (sirijskog predsednika Bašara) Asada je ojačan, umerena sirijska opozicija oslabljena, a Evropa je preplavljena novim talasom izbeglica“, kazao je Tusk.

Višegradska grupa planira da na samitu EU predstavi rezervni plan postavljanja granične barijere na jugu Makedonije i u Bugarskoj ukoliko zaštita grčkih granica ne bude efikasna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.