U trendu

Tužilaštvo odustalo od istrage protiv kandidata Belgije za evropskog komesara za pravosudje

Belgijsko tužilaštvo je večeras saopštilo da neće nastaviti istragu protiv ministra Didijea Rejndersa, kandidata za evropskog komesara u budućoj Evropskoj komisiji, jer nema elemenata za nastavak procedure.

„Slučaj neće biti nastavljen jer nema krivičnog dela“, izjavio je Frans presu neimenovani portparol tužilaštva.

Protiv Rejndersa je bila pokrenuta prethodna istraga zbog optužbe za pranje novca u Kongu, što je štampa otkrila naknadno, u drugoj polovini septembra, pošto je on već bio kandidat za evro-komesara za pravosudje.

Didije Rejnders bi trebalo da sledeće srede odgovara na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu koji ima poslednju reč u procesu imenovanja buduće izvršne vlasti EU koja bi trebalo da preuzme dužnost 1. novembra. On će odgovarati na pitanja poslanika iz dva parlamentarna odbora – pravni poslovi i građanske slobode, u skladu s portfeljem komesara koji mu je namenjen – pravosudje i pravna država.  

Rejnders (61) je jedan od „stubova“ političke scene u Belgiji. Član je frankofone liberalne stranke Reformski pokret (MR). Dvadeset godina je bio na najprestižnijim mestima u belgijskoj vladi što ga je učinilo poznatim daleko izvan granica njegove zemlje. Bio je i ministar finansija od 1999. do 2011, a ministar spoljnih poslova od 2011. do 2019.

Tek 24. avgusta, kada su skoro sve druge zemlje EU imenovale svoje kandidate za evro-komesare, belgijski premijer Šarl Mišel je predložio Rejndersu da i on udje u budući tim koji će predvoditi Nemica Ursula fon der Lajen. On i ostalih 25 kandidata za njen tim moraju biti odobreni u Evropskom parlamentu do 8. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.