U trendu

U Avganistanu u napadu na napuštenu vojnu bazu poginulo najmanje 20 ljudi

U napadu avganistanske vojske iz vazduha i sa zemlje na talibanske borce koji su zaposlei jednu napuštenu vojnu bazu, poginulo je najmanje 20 ljudi, uključujući i neke civile, navodi se u izveštajima.

Ima oprečnih izveštaja o mestu napada i broju žrtava što jača zabrinutost da će, kad se američka vojska i snage NATO povuku iz ratom opustošenog Avganistana, ta zemlja utonuti u još više nasilja i previranja.

Vojska je saopštila da su njene vazduhoplovne snage i kopnene trupe napale talibane ma jugu dok su pljačkali oružje i municiju iz napuštene baze. Navodi se da je poginulo 20 talibanskih boraca i „nekoliko civila“ koji su pljačkali s pobunjenicima.

Talibani su medjutim tvrdili da su batu zasposeli u četvrtak i da je broj poginulih u današnjem napadu vojske 30 ljudi i da su svi civili.

I talibani i vladine snage redovno krive jedni druge za napade. Napadači se retko identifikuju, a javnost se retko obaveštava o rezultatima istrage čak i napada u glavnom gradu.

Za prva tri meseca ove godine, misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu je saopštila da su u toj zemlji poginula ili ranjena 1.783 civila, što je za trećinu više u odnosu na isti period prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.