U trendu

U Belgiji istraga zbog navoda o Å¡pijuniranju

U Belgiji je otvorena istraga zbog navoda da su nemačke tajne sluşbe, u saradnji sa američkom Nacionalnom obaveštajnom sluşbom (NSA) špijunirale evropske zvaničnike i niz značajnih institucija u Evropi, posebno onih vezanih za odbranu, saopštio je portparol belgijskog tuşilaštva.

„MoÅŸemo da potvrdimo da je otvorena preliminarna istraga“, rekao je portparol federalnog tuÅŸilaÅ¡tva Åœan Paskal Toro.

Belgijska vlada je od obaveÅ¡tajne sluÅŸbe Belgije već zatraÅŸila sprovođenje istrage.

Ako bi se utvrdilo da su nemačke tajne sluşbe prisluškivale evropske zvaničnike i institucije, Nemačka bi morala da pruşi odredjena objašnjenja, rekli su belgijski zvaničnici.

„To bi posebno bilo nezgodno, ako se ima u vidu oÅ¡tra reakcija nemačke kancelarke Angele Merkel posle navoda da je NSA prisluÅ¡kivala njen mobilni telefon. Ona je tada odmah telefonirala (predsedniku SAD) Baraku Obami i traÅŸila objaÅ¡njenja“, rekao je belgijski ministar za telekomunikacije Aleksandar De Kro.

Istraga u Belgiji je pokrenuta zbog navoda da je NSA nemačkim obaveštajnim sluşbama dala mejl adrese i brojeve mobilnih telefona koje je u periodu izmedju 2005. i 2008. godine trebalo prisluškivati, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Nemačke sluşbe su, medjutim, to iskoristile za prisluškivanje evropskih visokih zvaničnika i nekih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.