najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Belgiji prvi put izvedena eutanazija nad maloletnom osobom

U Belgiji je izvedena eutanazija nad maloletnom osobom u poslednjoj fazi neizlečive bolesti, prvi put otkako je ta zemlja ukinula starosna ograničenja za eutanaziju pre dve godine, izjavio je u subotu liberalni belgijski senator Žan-Žak de Guht, koji je sastavio zakon o tome, javlja AP.

De Guht je američkoj agenciji rekao da je maloletna osoba nad kojom je izvedena eutanazija iz flamanskog regiona Belgije, ali je odbio da pruži više detalja o pacijentu, kako bi zaštitio privatnost njegove ožalošćene porodice.

Belgija je jedina zemlja koja dozvoljava da se maloletnim osobama, bez obzira na uzrast, izazivanjem smrti na bezbolan način skrate samrtne muke, rekao je senator.

U Holandiji je donja granica za eutanaziju 12 godina, podseća AP.

„Strašno je kada mlado biće pati, ali me donekle teši kada znam da sada postoji izbor da se patnje prekinu kod deteta u poslednjem stadijumu bolesti“, rekao je De Guht, dodavši da je važno da društvo ne zanemari pacijente u takvoj situaciji.

Belgijski zakon ima veoma stroga pravila za odobrenje eutanazije, pri čemu je potrebno da maloletni pacijent bude u poslednoj fazi neizlečive bolesti, da racionalno razume razliku između života i smrti i da je više puta tražio da mu se život okonča.

Takođe je potreban pristanak roditelja i, na kraju, odobrenje dva lekara, uključujući psihijatra.

Ovaj zakon, koji je inače jedan od najdalekosežnijih u zapadnom svetu, imao je široku javnu podršku kada je uveden 2014. godine, ali su mu se usprotivili neki pedijatri i rimokatoličko sveštenstvo u Belgiji.

Katolično učenje zabranjuje eutanaziju, a predsednik Italijanske biskupske konferencije je danas ocenio vest o eutanaziji nad detetom u Belgiji kao „mučnu i zabrinjavajuću“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike