U trendu

U BiH oskrnavljen spomenik hrvatskim braniteljima

SARAJEVO – Nepoznati počinioci su tokom prošle noći oskrnavili spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u mestu Jelahu na severu BiH, što je izazvalo uznemirenost tamošnjih Hrvata i oštre osude njihovih udruženja, prenela je Hina.

Spomenik na katoličkom groblju u tom mestu u opštini Tešanj otkriven prošle sedmice, a osim zastave Hrvata u BiH, uz spomenik je i zastava BiH.

Podseća se da je bošnjački radikal Miralem Merdić u ponedeljak rekao da treba ukloniti hrvatsku zastavu tvrdeći da je neustavna i svoj performans nedaleko od groblja objavio je na Jutjubu.

Policija iz Tešnja, većinski bošnjačke opštine, tada ga je, dodaje se, sprečila da uđe u groblje i ukloni zastavu, ali to je u noći na sredu pošlo za rukom nepoznatim počiniocima.

Udruženje HVO je osudila incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata i da su hrvatska obeležja danas postala mete onih koji žele da zaborave istorijske činjenice i doprinos HVO u ratu u BiH 1990.

Hrvatski narodni sabor je ocijenio da napad predstavlja „udar na suživot uz demonstraciju netolerancije i izazivanja nacionalne i verske netrpeljivosti i zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da više nije poželjan“.

„Ovo nije izolovani slučaj, jer se ranije isto događalo sa skidanjem i uništavanjem zastave hrvatskog naroda u Fojnici kod Maglaja, Selištu kod Žepča i u crkvenom dvorištu u Varešu“, navodi se u saopštenju HNS BiH, koji je međunarodne zvaničnike u BiH kritikovao što nikada nisu osudili slične napade na hrvatske simbole u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.