U trendu

U češkoj ambasadi u Moskvi ostaje pet diplomata

PRAG – Ukupno pet diplomata nastaviće da radi u češkoj ambasadi u Moskvi nakon što je Rusija proglasila nepoželjnim 20 zaposlenih u tom diplomatskom predstavništvu, izjavio Rudolf Jindrak, šef inostranog odeljenja kancelarije češkog predsednika.
Jindrak je naglasio da ljudi koji treba da napuste Rusiju nisu agenti čeških obaveštajnih službi, kao i da oni imaju 24 sata da napuste zemlju, dok su Česi dali zaposlenima u ruskoj ambasadi 48 sati.

On je dodao da će praktično svi zaposleni u političkom odeljenju ambasade napustiti Rusiju, prenosi Tas s.

Takođe je rekao da ne razume zašto je ruska strana proterala dvoje diplomata više od češke.
Prvi potpredsednik češke vlade Jan Hamaček, koji je i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, rekao je da je među proteranim iz Rusije 16 diplomata i četvoro članova tehničkog osoblja.

Češko vazduhoplovstvo će za njih organizovati poseban let. „Ambasador (Vitežslav) Pivonka ostaće u Moskvi“, rekao je.
Češki premijer Andrej Babiš i prvi potpredsednik vlade Jan Hamaček najavili su u subotu proterivanje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, koji su navodno bili „oficiri ruskih specijalnih službi“.
Češki zvaničnici tvrde da su ruske diplomate bile umešane u operaciju ruske vojnne obaveštajne službe 2014. godine kada je u podmetnutoj eksploziji u skladištu municije u mestu Vrbetice poginulo dvoje ljudi.

Rusija je ranije danas progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata, kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.