U trendu

U Francuskoj sutra prva sednica novog sastava Parlamenta

U Francuskoj će sutra biti prva sednica novog sastava Parlamenta, u kojem je većinu na izborima osvojila centristička stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu, saopštio je danas francuski parlament na svom sajtu.

Od 577 poslanika, Republici u pokretu pripada 308 mesta, a njenom savezniku, centrističkom Demokratskom pokretu MoDem 42 mesta, čime je Makronova stranka u savezu s MoDemom osvojila više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

Desnica i levica koje su se skoro 60 godine smenjivale na vlasti, pretrpele su veliki poraz na parlamentarnim izborima održanim u dva kruga 11. i 18. juna.

Desničarki Republikanci će imati 112 poslanika, a samo 31 mesto imaće Socijalistička partija koja je do izbora bila na vlasti.

Radikalna levica Žan-Lika Melanšona koji je bio predsednički kandidat u prvom krugu izbora, uspela je da dobije 17 mesta i predje prag od 15 poslanika koliko je potrebno za formiranje poslaničke grupe.

Ekstremno-desničarski Nacionalni front Marin Le Pen, poražene u drugom krugu predsedničkih izbora, imaće osam poslanika.

Novi parlament će imati sedam poslaničkih grupa.

Predsednik poslaničkog odbora Republike u pokretu je doskorašnji ministar za teritorijalnu koheziju Rišar Feran, koji nije u novom sastavu vlade.

Feran, blizak Makronu, bio je primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage afere poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka jefitnije plaćala zakup dok je on bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.

Predsednik poslaničke grupe MoDema je Mark Feno, a ne kako je ranije najavljeno Marijel de Sarnez, doskorašnja ministarka za evropska pitanja. Ona je odustala od obe funkcije jer je kao i lider te stranke Fransoa Bajru predmet mogućih istraga.

Bajru koji je bio ministar pravde i Marijel de Sarnez odustali su od ministarskih mesta u novoj vladi kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućili da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije.

Prvi zadatak novog parlamenta biće razmatranje tri ključna nacrta zakona koje je Makron obećao tokom kampanje.

Pri nacrt zakona o kojem već raspravlja nova vlada, odnosi se na borbu protiv terorizma. Novi zakon predvidja jačanje mera bezbednosti u borbi protiv terorizma kao i uopšteno jačanje unutrašnje bezbednosti zemlje, kako bi u neko dogledno vreme bilo ukinuto vanredno stanje.

Druga dva ključna zakona biće zakon o „moralizaciji političara“ jer Makron od njih zahteva besprekornost, i ublažavanje zakona o radu radi smanjenja nezaposlenosti.

Pariski „Mond“ je preneo da će prva sednica biti formalna. Poslanici će biti prozvani po azbučnom redu i odredjene kancelarije i mesta u sali, a potom Parlament počinje rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.