U trendu

U Kuvajtu građani danas glasaju na parlamentarnim izborima

KUVAJT – U Kuvajtu se danas održavaju parlamentarni izbori usred najveće ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, koja predstavlja izazov za često turbulentan odnos vlade prema parlamentu koji se okrivljuje za blokiranje reformi, prenosi Rojters.

Glasači će na izborima odabrati 50 poslanika među 300 kandidata, uključujući i 29 žena.

Kritičari tvrde da parlament blokira investicije i ekonomske i fiskalne reforme.

Kampanja se uglavnom odvijala na društvenim mrežama i lokalnim TV kanalima, zbog restrikcija uvedenih zbog pandemije, a u njenom fokusu našla su se pitanja koja se tiču ekonomije, korupcije i demografije u zemlji u kojoj stranci čine većinu radne snage.

Očekuje se da će izlaznost biti manja nego na prethodnim izborima zbog zabrinutosti zbog pandemije koja je, zajedno sa niskim cenama sirove nafte, ostvarila negativan uticaj na ekonomiju ove bogate države.

Mala izlaznost bi mogla da ide u korist nekolicini islamističkih i drugih kandidata čije bi pristalice mogle u većoj meri da se odazovu pozivu na glasanje, smatraju analitičari.

Opozicija koja je bojkotovala prethodne izbore bi sada mogla to da promeni i da izađe na glasanje, a to bi moglo da osnaži njihovo prisustvo na političkoj sceni, tvrde oni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.