U trendu

U Londonu danas krunisanje britanskog kralja Čarlsa III

Velika Britanija ovog vikenda slavi istorijski događaj, krunisanje Čarlsa Trećeg (Charles) uz versku ceremoniju staru 1.000 godina i dvodnevno slavlje u zemlji i sa koncertom u dvorcu Vindzor.

Ceremonija krunisanja danas počinje u 11.00 po londonskom vremenu i trajaće oko dva sata pod vođstvom duhovnog lidera Anglikanske crkve, nadbiskupa Džastina Velbija (Justin Welby).

Pre odlaska kraljevskog para kočijom do Vestimensterske opatije, predviđen je dolazak zvanica.

Verski obred će biti obeležen i muzičkim delima sa klasičnog repertoara, ali i novim kompozicijama, kako bi se prikazala današnja uloga monaha koji gleda u budućnost dok je i dalje ukorenjen u istorijskoj tradiciji i raskoši.

Iako je Čarls III (74) želeo skromniju ceremoniju sa oko 2.300 zvanica među kojima strani državnici, članovi drugih monarhija i predstavnici civilnog društva, određene etape ceremonije krunisanja se ne mogu zaobići.

Čarls će položiti zakletvu i blagosloviće ga nadbiskup Kenterberija i zatim će mu na glavu biti stavljena kruna Svetog Edvarda. Dobiće kraljevsku odoru, kuglu (zlatni globus nadvišen krstom) i kraljevsko žezlo.

Kraljica supruga ili pratilja Kamila (Camilla), druga Čarlsova supruga posle njegovog razvoda od princeze Dajane (Diana), takođe će biti krunisana.

Kraljevski par će uz pratnju gotovo 4.000 vojnika krenuti kočijama ka Bakingemskoj palati. Kraljevska porodica će se potom pojaviti na balkonu palate da bi mahala okupljenima.

Slavlje u Velikoj Britaniji povodom krunisanja kralja trajaće dva dana. Sutra će biti organizovan takozvani „veliki ručak“ na otvorenom u Bakingemskoj palati na kojem će se deliti jelo „kraljevski kiš“, specijalno osmišljeno za tu ceremoniju.

U dvorcu Vindzor će sutra uveče biti koncert pred oko 20.000 ljudi.

U ponedeljak će biti neradni dan. Kraljevska porodica je ranije pozvala da tog dana Britanci obavljaju volonterske aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.