U trendu

U Mjanmaru nastavljeni sukobi, najmanje troje ubijeno

NEJPJIDO – Najmanje tri osobe ubijene su danas u mjanmarskoj delte reke Iravadi, u Mjanmaru, u sukobima snaga vojne hunte i lokalnog stanovništva, a o borbama je izveštavano i na severu i istoku te zemlje.

Protesti protiv hunte održavaju se svakodnevno u mnogim delovima zemlje koja je paralizovana štrajkovima, dok su se sukobi vojske sa grupama etničkih armija koje se protive hunti rasplamsali i u pograničnim delovima zemlje.

Danas su se sukobi proširili na region delte reke Iravadi, gde žive pripadnici najveće etničke grupe Bamar, iz koje vojska regrutuje veći deo svojih snaga, kao i etničke manjine Karen.

Sukobi su izbili rano jutros, nekih 150 km severozapadno od Jangona, kada su vojnici došli da uhapse čoveka osumnjičenog za skrivanje oružja, a dočekala ih je eksplozija bombe, potvrdio je jedan stanovnik Rojtersu.

Lokalni mediji potvrdili su da su tri osobe tom prilikom ubijene.

Snage narodne odbrane Švegu, koje se bore protiv hunte, saopštile su da su napale policijsku stanicu na severu ovog grada kasno sinoć, zajedno sa Pobunjeničkom Vojskom za nezavisnost Kačina (KIA), jednom od oko dvadesetak etničkih vojski, koje se bore već decenijama.

Na istoku Mjanmara, snage MBPDF saopštile su da su se u petak po podne sukobile sa vojskom i da su u tim sukobima ubijena četiri vojnika.

Prema podacima aktivističkih grupa, snage bezbednosti su od preuzimanja vlasti 1. februara ubile najmanje 845 ljudi, a više od 4.500 ih je zatvoreno, dok vojna hunta osporava te brojke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.