U trendu

U najsiromašnijoj državi Evrope – najbogatiji živi u dvorcu (video)

Moldavija je najsiromašnija država Evrope i o tome nema previše rasprave. Uprkos tako teškoj situaciji u državi, pojedinci se uspešno bogate. Pokazuje to i Anatol Stati. Vlasnik najveće moldavske naftne kompanije istovremeno je i najbogatiji Moldavac sa procenjenom vrednosti od milijardu dolara. Njegov sin, Gabrijel, takođe je jedan od najbogatijih Moldavaca. Neke procene govore o bogatstvu od oko 75 miliona dolara. Zanimljivo je da je Gabrijel Stati jedno vreme vršio dužnost zamenika direktora Ascom Group, najveće moldavske naftne kompanije, sve do 2007. godine. Tada je odlučio da se baci u političke vode i optužili su ga zbog organizovanja nereda 2009. godine. On je pobegao u Ukrajinu, nadajući se zaštiti Viktora Janukoviča, ali od toga nije bilo ništa.

Moldavske vlasti su početkom aprila 2009. godine tražile njegovo izručenje zbog organizovanja i finansiranja građanskih nereda. Gabriel i šef osiguranja Statijeve kompanije Aurel Marinesku uhapšeni su u Ukrajini zbog optužbi da su pokušavali da sruše moldavske vlasti. Gabrijel je na kraju osuđen samo na 30 dana kućnog pritvora, ali Marinesku je ostao u zatvoru. Do jeseni iste te godine su odbačene sve optužbe protiv njih dvojice. Iduće godine, na parlamentarnim izborima, Gabrijel je pokušao da se kandiduje, ali osvojio je manje od 2% glasova.

Tokom curenja informacija Panama Liks, otkriveno je da Stati ima pedesetak of-šor kompanija preko kojih prebacuje novac zarađen eksploatacijom nafte. Moldavski mediji prenose informacije i da je Stati redovno podmićivao čelnike širom Afrike kako bi lakše poslovao u njihovim državama.

Relativno nedavno uselio se Anatol u pravi dvorac iz bajke. Glavna zgrada ima površinu od oko 800 kvadratnih metara dok druga zgrada ima „samo“ 464 kvadratna metra, prenose tamošnji mediji. Osim toga, u kompleksu se nalazi i sopstven teniski teren, bazen za plivanje i mini jezero. U sklopu dvorca nalazi se i podzemna garaža u kojoj su smeštena vozila najbogatijeg čoveka najsiromašnije države, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.